Dit recept is alweer wat verouderd maar niet minder goed. Hoe leuk is het als je huis ruikt naar vers brood? Geen broodbakmachine nodig, dit brood bak je gewoon in de oven.
Voorbereidingstijd: 4 uren Bereidingstijd: 40 minuten
1. Meng in een grote kom de bloem, volkorenmeel en zout. Voeg het warme water (niet heet) en de gist toe. Voeg daarna de honing toe en roer met een lepel tot alles goed gemengd is (hoe meer honing, hoe zoeter het brood).
2. Vet een andere kom in met een beetje (olijf)olie en leg het deeg daarin. Dek af met plastic folie en laat het 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Zet daarna nog 2 uur in de koelkast.
3. Bestrooi het deeg met wat bloem en kneed het nog een keer goed door. Voeg de amandelen, pitten/zaden en cranberries toe en verdeel dit goed verdeeld in het deeg. Zorg ervoor dat ze vooral aan de binnenkant van het deeg zitten en niet aan de buitenkant, anders worden ze in de oven te donker.
4. Leg het brood op bakpapier op een ovenplaat/rek, bestrooi met nog wat bloem om uitdroging te voorkomen en laat 45 minuten rusten op kamertemperatuur.
5. Verwarm de oven voor op 230°C. Plaats een metalen of gietijzeren bak/schaal op het laagste rek in de oven en zet een grote kop warm water klaar.
6. Maak met een mes 3 grote sneden in de bovenkant van het brood (ongeveer 1 cm diep)
7. Plaats het brood in het midden van de oven en giet in de onderste schaal het warme water (kan gaan bubbelen en stomen).
8. Bak het brood in 25-30 minuten of totdat het mooi goudbruin is geworden. Laat het afkoelen op een rek.
9. Bewaar het brood in plastic op kamertemperatuur.
390 g bloem
32 g volkorenmeel
1/2 el zout
365 ml warm water
1 zakje instant gist (8g)
0,5 el honing
30 g gehakte amandelen
35 g pitten/zadenmix
30 g gedroogde cranberries / rozijnen
Geen reactie's